SD-kaartjes

Veel camera’s gebruiken SD-kaartjes om de foto’s op te slaan. Er zijn nog andere type’s zoals CF-kaartjes en XQD-kaartjes. Je kunt maar een type kaartjes in een kaartsleuf gebruiken. Soms heeft een camera twee verschillende kaartsleuven voor twee verschillende typen kaartjes.
Maar ook binnen een type zijn er verschillende versies, vaak met verschillende snelheden. Kijk wat er in je camera past. Een sneller kaartje hoeft niet per se sneller te werken in jouw camera! In het algemeen geldt dat je voor video een sneller kaartje nodig hebt dan voor fotografie. Let ook op de snelheid om het kaartje leeg te maken op je computer. Als je veel haast hebt is deze laatste snelheid ook van belang!

SD-kaartjes formatteren

Het kaartje moet in jouw camera geformatteerd worden. Maar het kan zijn dat je het kaartje al in een andere camera hebt gebruikt. Dat kan problemen geven. De formattering in een camera is een simpele aanpassing zodat het kaartje geschikt wordt voor het opslaan van de foto’s die jouw camera maakt. Maar heb je bijvoorbeeld gefotografeerd met een Canon-camera en je formatteert het kaartje vervolgens in een Fujifilm-camera dan zul je zien dat de foto’s van de Canon camera niet zichtbaar zijn in de Fujifilm-camera, maar nog wel via je computer. Het kaartje kan in dat geval ook maar een beperkte hoeveelheid Fujifilm-foto’s opslaan. De Canon-foto’s nemen immers ook nog ruimte in.

Hoe moet ik formatteren?

Het is in dit geval slim om je kaartje te formatteren met een speciaal programma in je computer: SD Card Formatter. Dit programma kun je ook gebruiken als je denkt dat je kaartje niet lekker werkt. Zie het maar als een voorjaarsschoonmaakbeurt.
Je kunt het programma hier downloaden (er is een versie voor Windows en een voor Mac):
https://www.sdcard.org/downloads/formatter/

Heb je nog vragen of opmerkingen?